Świeżo palona kawa – kiedy pić i jak ją przygotować

Kawa – główne źródło kofeiny

W momencie, gdy kawa dotarła do Polski, nie była popularnym i lubianym napojem, większość ludzi uważała ją za toksyczną i niedobrą. Jednak wraz z czasem kawa zaczynała zyskiwać nasze łaski i stała się niemal codziennym napojem dla większości z nas. Praktycznie każdy sklep z kawą może liczyć na wielu klientów, zwłaszcza jeśli oferowana jest w nim kawa świeżo palona. Dobra świeżo palona kawa jest czymś, co pobudza nasze ciało i dodaje nam energii. Natomiast kiedy jest odpowiednia pora, aby wypić kawę?

Pora na picie kawy

Kawa świeżo palona tak jak inne kawy zawiera dość dużo kofeiny. Kofeina jest bardzo przydatna, jeśli potrzebujemy się pobudzić w ciągu dnia lub po prostu chcemy cieszyć się smakiem świeżo palonej kawy. Jednak są pory, w których lepiej zrezygnować z wypicia kawy, a co najciekawsze są one inne dla każdego. Dzieje się tak dlatego, że każdy organizm wolniej lub szybciej radzi sobie z kofeiną, co powoduje, że u jednych działa ona bardzo długo, a u innych krótko i mocno. Bezpiecznym rozwiązaniem będzie niespożywanie kawy 6 godzin przed snem lub krócej, ponieważ kofeina może zaburzyć nasz sen, co przyniesie odwrotny efekt od zamierzonego. Najlepszą porą na picie kawy pozostaje nadal poranek i wczesne popołudnie. O tej porze świeżo palona kawa może mieć zbawienny wpływ. Lecz jak przygotować taką kawę?

Przygotowanie świeżo palonej kawy

Wszyscy miłośnicy kawy potwierdzą, że najlepsza kawa ziarnista jest pomiędzy 2, a 14 dniem od wypalenia, taka kawa nazywana jest kawą świeżo paloną. Palarnia kawy jest miejscem, w którym kawa nabiera swojego charakterystycznego aromatu – jest wypalana. Warto znaleźć miejsce, gdzie możemy kupić taką kawę, póki jest świeża, wtedy wydobędziemy z niej najlepszy smak. Gdy już zdobędziemy świeżą kawę, to możemy zabrać się za jej mielenie. Warto zawsze mielić kawę tuż przed zaparzeniem, co pozwoli w pełni wykorzystać jej aromat i wydobyć niepowtarzalny smak. Gdy już zmielimy kawę, to możemy zabrać się za jej parzenie. Najlepiej jest dokonać tego po minucie od zagotowania wody, aby zbyt gorąca woda nie popsuła smaku kawy. Z czasem zaparzana można swobodnie poeksperymentować, aby osiągnąć odpowiedni dla nas smak, lecz można trzymać się około 4 minut. W taki sposób przygotowaną kawę należy wypić od razu po jej zaparzeniu, ponieważ w dłuższym czasie kawa zaczyna tracić swój charakterystyczny smak. Jak widać przygotowanie świeżo palonej kawy w domu, jest całkiem proste, a z pewnością taka kawa będzie wspaniałym początkiem dobrego dnia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Popularne blogi: